Literature Review: Hubungan Mencuci Tangan dan Konsumsi Makanan Dengan Kasus Diare Pada Anak Sekolah di Indonesia

Authors

  • Pradita Setiawan Universitas Airlangga
  • Lilis Sulistyorini Universitas Airlangga

DOI:

https://doi.org/10.55606/sscj-amik.v1i3.1445

Abstract

One of the main causes of mortality in children, as well as an important factor leading to malnutrition is Diarrhea. The prevalence of diarrhea among the 5-14 age group ranks highest after the toddler and elderly age groups. In 2018, the number of diarrhea cases among all age groups served by healthcare facilities increased by 229,734 cases from the previous year of 2017. Children who have persistent diarrhea may experience subpar results in terms of their growth and development.. The purpose of this study is to ascertain the connection between handwashing practices and dietary habits and the prevalence of diarrhea in school-aged children.. The research method used is a Literature Review, by searching for research articles sourced from the electronic database Google Scholar using keywords such as diarrhea, handwashing habits, food consumption, and students. From the analysis of 5 articles, it was found that the habit of washing hands with soap and maintaining nail hygiene can prevent the occurrence of diarrhea in children. A good food consumption pattern also has a lower risk of experiencing diarrhea. Age differences in children are also related to the incidence of diarrhea, where younger children are more susceptible to experiencing diarrhea.

References

Aulia Ramadhani, D., & Kurniasari, R. (2022). Literature Review:Pengaruh Media Komunikasi Terhadap Keamanan Makanan Jajanan Pada Anak Sekolah Dasar. Jurnal Ilmiah Wahana Pendidikan, 8(5). https://doi.org/10.5281/zenodo.6408379

Haenisa, N. N., & Surury, I. (2022). Hubungan Personal Hygiene Dengan Kejadian Diare Pada Santri Di Kota Tangerang Selatan. JURNAL KESEHATAN LINGKUNGAN: Jurnal Dan Aplikasi Teknik Kesehatan Lingkungan, 19(2), 231–238. https://doi.org/10.31964/jkl.v19i2.487

Hamzah. (2020). Analisis Hubungan Personal Hygiene dengan Kejadian Diare pada Anak Usia 4-5 Tahun di Desa Muntoi Timur Kabupaten Bolaang Mongondow. 10(1), 2655–2213. https://jurnal.ikbis.ac.id/infokes/article/view/167

Ibrahim, I., Sartika, R. A. D., Triyanti, & Permatasari, T. A. E. (2021). Faktor-Faktor yang Berhubungan dengan Kejadian Diare pada Siswa Sekolah Dasar di Kabupaten Lebak, Provinsi Banten, Indonesia (Vol. 2).

Kemenkes RI. (2011). Situasi Diare di Indonesia.

Kemenkes RI. (2019). Profil Kesehatan Indonesia 2018 (R. Kurniawan, Yudianto, & B. Hardhana, Eds.).

Kiranasari, R., Saelan, & Solikhah, M. M. (2021). Hubungan Perilaku Cuci Tangan dengan Kejadian Diare pada Siswa di Sekolah Dasar Negeri 03 Delingan Karanganyar.

Prawati, D. D., & Haqi, D. N. (2019). Faktor yang Mempengaruhi Kejadian Diare di Tambak Sari, Kota Surabaya. Jurnal Promkes, 7(1), 35–46. https://doi.org/10.20473/jpk.V7.I1.2019.35-46

Radhika, A. (2020). Hubungan Tindakan Cuci Tangan Pakai Sabun dengan Kejadian Diare Pada Balita di RW XI Kelurahahan Sidotopo, Kecamatan Semampir, Kota Surabaya. Medical Technology and Public Health Journal (MTPH Journal, 4(1). https://journal2.unusa.ac.id/index.php/MTPHJ/article/view/773

Rangkuti, N. F., Emilia, E., Mutiara, E., Friska, R., & Tresno Ingtyas, F. (2021). Hubungan Konsumsi Makanan Jajanan Kaki Lima dengan Kejadian Penyakit Diare di MI Nurul Fadhilah Bandar Setia. Journal Of Nutrition And Culinary (JNC), 1(1). https://jurnal.unimed.ac.id/2012/index.php/JNC/article/view/20693

Riskesdas. (2019). Riset Kesehatan Dasar 2018. Badan Penelitian dan Pengembangan Kesehatan.

Rosidi, A., Handarsari, E., & Mahmudah, M. (2010). Hubungan Kebiasaan Cuci Tangan dan Sanitasi Makanan dengan Kejadian Diare pada Anak SD Negeri Podo 2 Kecamatan Kedungwuni Kabupaten Pekalongan. Jurnal Kesehatan Masyarakat Indonesia, 6.

Sari, Y. N., & Wahyu, T. (2019a). Hubungan Pola Konsumsi Jajan dengan Kejadian Diare pada Siswa Kelas III dan IV di SDN 1 Langsa. Jurnal Edukes, 2(1).

Sari, Y. N., & Wahyu, T. (2019b). Hubungan Pola Konsumsi Jajan dengan Kejadian Diare pada Siswa Kelas III dan IV di SDN 1 Langsa. Jurnal Edukes, 2(1). https://e-jurnal.stikesydb.ac.id/index.php/edukes/article/view/316

Suherman, & Qurota, F. (2019). Analisis Kejadian Diare pada Siswa di SD Negeri Pamulang 02 Kecamatan Pamulang Tahun 2018. Jurnal Kedokteran Dan Kesehatan, 15(2). https://jurnal.umj.ac.id/index.php/JKK

Sulastri, A., Alie, I. R., & Husin, A. (2021). Perbedaan Kejadian Diare Antara Siswa Kelas 6 SD yang Memotong Kuku dan Tidak Memotong Kuku di SDN 1 Cikembulan Kabupaten Garut Tahun 2020. Prosiding Kedokteran, 7. https://doi.org/10.29313/kedokteran.v7i1.26672

Utami, N., & Luthfiana, N. (2016). Faktor-Faktor yang Memengaruhi Kejadian Diare pada Anak. Majority, 5(4).

WHO. (2005). The Treatment of Diarrhoea.

Downloads

Published

2023-05-17

How to Cite

Pradita Setiawan, & Lilis Sulistyorini. (2023). Literature Review: Hubungan Mencuci Tangan dan Konsumsi Makanan Dengan Kasus Diare Pada Anak Sekolah di Indonesia. Student Scientific Creativity Journal, 1(3), 286–292. https://doi.org/10.55606/sscj-amik.v1i3.1445